A pajzsmirigy probléma sokkal több panasz okozója lehet, mint gondolnád!

Előfordulhat, hogy a Te tüneteid hátterében is ez áll, hiszen a legújabb kutatások szerint Magyarországon a pajzsmirigy betegségei már népbetegségnek számítanak. Az adatok szerint a lakosságot vizsgálva az alulműködés 4,4% , a túlműködés 1,4%-ban fordul elő.

Milyen tünetek utalhatnak pajzsmirigy problémára?

A pajzsmirigy feladata és működése bonyolult és sokrétű, így az általa okozott panaszok is azok; leggyakoribb betegségei az alul- és a túlműködés.

A pajzsmirigy egyébként a nyak elülső részén, a gége alatt található és elsődleges feladata a pajzsmirigyhormonok (tiroxin és trijód-tironin) termelése. Nézzük ezek szervezetre gyakorolt hatásait és a nem megfelelő működés okozta tüneteket!

A már említett pajzsmirigy hormonok  részt vesznek az anyagcsere szabályozásában, hatással vannak a táplálék felszívódására, a zsírok lebontására, a koleszterinszintre. Így ha nem megfelelő a működés, az befolyásolhatja a testsúlyt. Alulműködés esetén hízás, túlműködés esetén fogyás tapasztalható.

Fontos szerepük van a növekedésben is, ez kiemelten igaz a magzat és a gyerekek fejlődésére; illetve hatással vannak a szexuális és agyi működésre, valamint szív- és érrendszerünk működésére is.

Vagyis pajzsmirigyünk szinte minden szervünkre hatást gyakorol, így nem meglepő, hogy a tünetek köre rendkívül széles.

A súlycsökkenésen kívül pajzsmirigy túlműködésre utalhat:

 • az étvágy megnövekedése
 • álmatlanság
 • szívdobogás
 • szorongás
 • hasmenés
 • hajhullás
 • izomgyengeség
 • ritkuló menstruáció

A pajzsmirigy alulműködés tünetei:

 • súlynövekedés
 • elegendő alvás ellenére jelentkező fáradékonyság
 • lassú szívritmus
 • székrekedés
 • hajhullás
 • erős menstruációs vérzés

Mit tegyél, ha a fenti tüneteket tapasztalod?

Pajzsmirigyünk létfontosságú szerepéből kifolyóan nagyon fontos időben diagnosztizálni a problémát, ami viszont éppen a szerteágazó tünetek miatt nem egyszerű feladat. Hiszen általában éppen a tüneti kezelés felé indul az ember és a szakorvosnak van nagy felelőssége abban, hogy a megfelelő vizsgálatokra küldje tovább a pácienst.

A pajzsmirigy problémák diagnosztizálására ugyanis többféle lehetőség – labordiagnosztika, pajzsmirigy ultrahang – is rendelkezésre áll.

Nálunk, a MyDoctor Egészségközpontban pajzsmirigy specifikus laborvizsgálatra és pajzsmirigy ultrahangra is van lehetőség!

Természetesen a vizsgálatokat követően sem hagyjuk magára pácienseinket, leleteink tartalmazzák az eredményt és javaslatainkat is a további vizsgálatokkal kapcsolatban.

A vizsgálatokról bővebb információt weboldalunkon találsz és időpontot is tudsz foglalni: …

Mit tehetsz a pajzsmirigy problémák megelőzése érdekében?

A kulcs a helyes, megfelelő tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozás – a megfelelő mennyiségű jód és szelén bevitele. A pajzsmirigy hormonok termeléséhez ugyanis elsősorban erre a két elemre van szüksége a szervezetnek.

Szelén található például a tengeri halakban, tenger gyümölcseiben, a brokkoliban, spenótban, spárgában, teljes kiőrlésű gabonákban.

Kiváló jódforrás a jódozott só, a tej, a tojás, a burgonya és az eper is. Nagyon fontos viszont, hogy a túlzott jódfogyasztás is lehet káros!

Ezen kívül fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a családodban fordult már elő pajzsmirigy betegség, mindenképpen értesítsd erről az orvosod és vegyél részt rendszeresen a már említett szűrővizsgálatokon!

Ha kérdésed van, akkor keress bennünket bizalommal:
+ 36 20 264 3707
mydoctor@mydoctoregeszsegkozpont.hu

 

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!