Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya. A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

A dietetikusok szakértelmének és tudásának fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, gyógyításában, és kezelésében. Egy dietetikusi tanácsadás sokszor üléssorozatban valósul meg, és magában foglalja az életstílus vizsgálatát, a jelenlegi étrend, valamint az étkezési szokások számbavételét. Az életmódváltáshoz, az étkezési szokások átformálásához, a személyre szabott étrend megszokásához idő kell. Dietetikus kollégáink tisztában vannak vele, hogy ez komoly elköteleződést, odafigyelést igénylő folyamat. A közös munka során segítenek megérteni, hogy a különböző ételek hogyan hatnak a testre és egy adott betegségére.

Milyen esetben forduljon dietetikushoz?

 • kismama étrend kialakítása
 • sportolók speciális étrendjének kialakítása
 • fogyókúra
 • súlynövelés
 • táplálék allergia és -intolerancia
 • gyomor- és bélbetegségek (pl. gyomorfekély, reflux, Crohn betegség, IBD, Colitis ulcerosa)
 • cukorbetegség
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • epebetegségek (epekő, epegyulladás)
 • székrekedés
 • máj betegség
 • vesebetegség

Hogyan zajlik egy diétás tanácsadás?

A dietetikai tanácsadás legfőbb célja a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy elindítsa Önt a megfelelő, egészséges táplálkozás útján.

A dietetikai tanácsadás alkalmával először egy részletes kikérdezéssel felveszi a dietetikus a táplálkozási anamnézist, kitérve az egyéni élethelyzetekre, a bevásárlási-, ételkészítési-, valamint beszerzési lehetőségekre. Ezek alapján felállít egy dietetikai diagnózist, rávilágítva az esetleges problémákra. Végül az orvosi javaslatok, laboreredmények figyelembevételével átbeszélésre kerül az egyéni étrendi javaslat: a terápiás céloknak megfelelő nyersanyagok köre – kitérve az élelmiszerek címkéjének vizsgálatára -, a javasolt ételkészítési eljárások, adagnagyságok.

Várjuk pácienseket, az érdeklődőket bármilyen betegséghez (belgyógyászat, diabetológia, kardiológia, gasztroenterológia, reumatológia, stb.), allergiához, intoleranciához kapcsolódó étrendi tanácsok átbeszélésére, az általános egészségmegelőző életmóddal kapcsolatos tanácsadásra.

Első alkalommal egy konzultációt javaslunk pácienseinknek, mely magába foglalja az anamnézis felvételét, a dietetikai diagnózis felállítását, illetve egy álltalános tanácsadást. Továbbá, egyéni igényeknek megfelelően van lehetőség további tanácsadásra is. Különböző általános és speciális étrend, illetve diéta összeállítására, melyet on-line formában küldünk meg pácienseinknek.

A dietetikus az első alkalom során:

 • teljes állapotfelmérést végez (testsúly, testmagasság, testösszetétel meghatározás)
 • táplálkozási anamnézist vesz fel
 • megismeri a páciens táplálkozási szokásait, életmódját
 • az eredmények alapján ismerteti az általa javasolt étrend alapelveit, kitér a nyersanyagválogatásra, valamint az alkalmazandó konyhai technológiák fontosságára.

A második alkalom során:

 • ismételt testösszetétel mérést végez, hogy az új étkezési szokások által bekövetkezett változást megismerje,
 • átbeszélik az elmúlt időszak tapasztalatait, sikereit, illetve a felmerült problémákat
 • további segítséget nyújt az egészségét támogató étrend önálló megvalósításában a mindennapjaiban, az életviteléhez leginkább illeszkedő módon.
Vizsgálat
Dietetika -első konzultáció 17 000 Ft
Dietetikai tanácsadás (kontroll) 14 000 Ft
1 hetes egyéni étrend készítés 9 500 Ft
2 hetes egyéni étrend készítés 15 000 Ft
6 hónapos utánkövetési program egyéni étrend kontrollal és dietetikai szoftverrel 99 000 Ft

Szamosi Zsombor Tamás

Dietetikus szakember


A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem dietetikusként. Már az egyetemi évek alatt is aktívan részt vettem kutatásokban és projekt munkákban, államvizsga után pedig azonnal elhelyezkedtem. Kórházi és járóbeteg ellátásban is szereztem tapasztalatot.

A táplálkozás az általános egészségmegőrzésnek és a betegségek kezelésének is fontos kiegészítője. Rendkívül nehéz megbízható és hiteles forrásból tájékozódni táplálkozási kérdésekben, számos ellentmondással és szélsőséges tanácsokkal találkozhatunk nem megbízható forrásoknál. Dietetikusként igyekszem minél jobban megismerni, meghallgatni a hozzám forduló pácienseket, és a számukra megfelelő, egyéni étrendi tanácsokkal ellátni őket. Jelenleg másoddiplomám végzem a Testnevelési Egyetem Sport-specifikus dietetika szakán. Úgy gondolom, hogy az életmód váltás fontos része a rendszeres testmozgás, ebben is szeretmék minél nagyobb segítséget nyújtani a hozzám forduló pácienseknek.

Tanulmányok:
Semmelweiss Orvostudományi Egyetem (Egészségtudományi Kar): dietetikus
Testnevelési Egyetem: Sport-specifikus dietetika

Tagságok:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Hypertonia Társaság
Magyar Edzők Társasága

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!