Ezek a tünetek is ételintoleranciára utalhatnak…

Sokan nem tudják, hogy az ételintolerancia keseríti meg a napjaikat, talán Te is köztük lehetsz. Ennek az az oka, hogy a hasfájást és a puffadást társítják leggyakrabban ehhez az állapothoz, miközben jó néhány egyéb panasz is előfordulhat.

Ezek is az ételintolerancia tünetei

Persze van, hogy a tünetek alapján egyértelműen felismerhető, hogy intoleranciáról van szó és az is kézenfekvő, hogy melyik étel okozza a problémát. (Például laktózérzékenység esetén, tejtermék fogyasztása után.)

Ez azonban nem mindig van így (laktózintolerancia esetén sem)! A legismertebbek tünetek a puffadás, a hasmenés, a teltségérzet. De számos egyéb panasz is utalhat erre és ezekkel gyakran nem törődnek az emberek; nem ismerik fel, hogy valami baj van vagy félreértik a jeleket és ezért nem megfelelően kezelik azokat.

Ezek a tünetek például a szénanátha, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, sőt a bőrproblémák is: pattanás, bőrpír, akné, ekcéma… Te sem rögtön ételintoleranciára gondolsz, ha ezeket tapasztalod, igaz?

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezek intolerancia esetén nem feltétlenül rögtön az étel elfogyasztását követően jelentkeznek. Az is lehet, hogy csak órákkal, sőt napokkal később.

Kihez fordulj, ha ételintoleranciára gyanakszol?

Ételintoleranciáról vagy -érzékenységtől akkor beszélhetünk, amikor az adott ételt lebontó enzimek nincsenek jelen a szervezetben vagy csak csökkent mennyiségben. Emiatt az elfogyasztott ételt nem vagy nem egészen tudod megemészteni, így jelentkeznek a fenti tünetek.

Mivel ezek nem feltétlenül egyértelműek, érthető, ha nehéz eldönteni, kihez fordulj segítségért. Gyakori például, hogy a visszatérő bőrproblémák miatt először bőrgyógyásznál köt ki az ember vagy a háziorvoshoz fordul, aki – szerencsés esetben – továbbküldi a megfelelő szakemberhez, vagyis gasztroenterológushoz.

A gasztroenterológiai kivizsgálás menete

Ételérzékenység gyanúja esetén a gasztroenterológusunk szakvizsgálat keretein belül alaposan kikérdez a tüneteidről, egyéni és családi kórelőzményedről, majd különböző vizsgálatokra – többek között laborvizsgálatok, kilégzési teszt – küld tovább.

Ezek során az is kiderül, hogy ételintoleranciáról vagy -allergiáról van-e szó, van-e valamilyen gyulladásos folyamat a háttérben, nem vagy-e gluténérzékeny stb. – összefoglalva tehát teljes képet kapsz az emésztőrendszered állapotáról. Gasztroenterológiai kivizsgálásunkra itt tudsz időpontot foglalni: https://mydoctoregeszsegkozpont.hu/gasztroenterologia/

Egyébként a fenti tesztek egyike sem fájdalmas. A laborvizsgálat vérvételből áll, a kilégzési tesztről pedig itt tudsz bővebben olvasni.

Az eredmények ismeretében a gasztroenterológus megfelelő kezelési módot tud ajánlani.

Ételintolerancia vagy ételallergia?

Fontos különbséget tenni az ételintolerancia és – allergia között. Ezeket nagyon gyakran téveszti össze a köznyelv. Az allergia az allergizáló étel elfogyasztása után szinte azonnal tünetet okoz, ami akár életveszélyes állapot is lehet. Az intolerancia tünetei ezzel szemben órákkal, akár napokkal később jelentkezhetnek és nem okoznak kritikus állapotot. (Ami nem jelenti azt, hogy nem kell ugyanolyan komolyan venni a tüneteket!) Ebből következik, hogy az ételallergiát sokkal könnyebb diagnosztizálni.

Ételintoleranciám van, hogyan tovább?

Ha kiderül, hogy érzékeny vagy valamilyen ételre, akkor azt ki kell iktatnod az étrendedből.

Elképzelhető, hogy nem örökre, mert esetenként ez az állapot visszafordítható. Ehhez arra van szükség, hogy az érzékenységet kiváltó ételt egy ideig nem fogyasztod, majd idővel fokozatosan ismét elkezded “terhelni” vele a szervezeted. (De mindig szakorvosi felügyelet mellett!)

Ha kiderül az ételérzékenység, az valamilyen szintű életmódváltást követel. Nyilván vannak az étrendből könnyen kiiktatható ételek, de az is előfordulhat, hogy alapélelmiszerre vagy érzékeny (pl. tej, tojás). Ilyen esetben szükséges dietetikus segítségét kérni!

Miért? Ha elhagysz valamilyen ételt, akkor abban lehetnek olyan fontos tápanyagok, amiket pótolni kell. Ráadásul a dietetikus az ételek helyettesítésében is tud tanácsot adni. Vagyis olyan teljes értékű étrendet tud összeállítani Neked, ami személyre szabott és igazodik a Te vásárlási és főzési szokásaidhoz. Ezzel az új étkezési rutin kialakítása sokkal egyszerűbb.

Fontos az is, hogy ne táplálkozási tanácsadó, hanem dietetikus segítségét kérd, hiszen a dietetikus az, aki rendelkezik a megfelelő szaktudással, amit egyetemi képzésen szerzett.

Dietetika tanácsadásra már a MyDoctor Egészségközpontban is van lehetőséged, itt tudsz időpontot kérni: https://mydoctoregeszsegkozpont.hu/dietetika/

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!