H2 KILÉGZÉSI TESZT

A gasztroenterológia speciális belgyógyászati szakterület, mely a gyomor és bélrendszer betegségeivel foglalkozik. Főbb diagnosztikai eszközei a labor vizsgálaton túl, a képalkotó vizsgálatok, illetve a tükrözéses vizsgálatok.

Kilégzési tesztek segítségével diagnosztizálhatjuk a laktóz érzékenységet, a gyomor és a nyombélfekélyt okozó Helicobacter pylori fertőzést, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindrómát, illetve a fruktóz felszívódási zavart is. Ételintolerancia vizsgálatoknál az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységet vizsgáljuk.

A vizsgálat kizárólag gasztroenterológus szakorvos javaslatára történik, illetve az elvégzett eredmények szakorvosi konzultáció keretein belül kerülnek kiértékelésre. Szükség esetén a további diagnosztikai vagy terápiás eljárások a konzultáció alatt megbeszélésre kerülnek. A kilégzéses vizsgálattal igazolt laktózérzékenység – meghatározott feltételek teljesülése esetén- Személyi Jövedelemadó csökkentő tételnek minősül!

Vizsgálat menete:

A hidrogén kilégzéses vizsgálattal fájdalommentesen kimutatható a tejcukor érzékenység (laktózintolerancia), a kontaminált vékonybél szindróma, és a gyümölcscukor érzékenység (fruktóz intolerancia).

 • A laktóz a tejben előforduló diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, akkor a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a tejből származó cukrot.
 • A kontaminált vékonybél szindróma esetében a vékonybélbe vastagbél-baktériumok jutnak, melyek erjedéses folyamatokat indítanak el, ami által károsodik a bélfal.
 • A fruktóz (gyümölcscukor) egy monoszacharid, mely a bélből történő felszívódást követően egy enzim segítségével (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) glükózzá (szőlőcukor) alakul. Ha hiányzik a szervezetből a lebontó enzim, akkor nem jön létre az átalakulás, aminek következtében leesik a vércukor, és olyan toxikus anyagok szabadulnak fej, melyet károsítják a májat.

A vizsgálat során elfogyasztott tesztfolyadék bomlása során hidrogéngáz keletkezik, mely a véráramba felszívódik és a tüdőn keresztül kilégzéskor távozik.

Megfelelő előkészítés után a páciens elfogyaszt egy laktóz, fruktóz vagy laktulóz tartalmú tesztfolyadékot. A vizsgálat alatt 180 percen keresztül 20 -30 percenként a kilélegzett levegőt egy – a mérőműszerhez csatlakoztatott – csutorába kell fújni a hidrogén szint emelkedésének mérése céljából.

A vizsgálat előkészületei a páciensre vonatkozóan:

 • A vizsgálatot megelőző hónapban abba kell hagyni az antibiotikumok és probiotikumok szedését.
 • Endoszkópos beavatkozások és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 vizsgálatig
 • A vizsgálatot megelőző napon ne fogyasszon tejet, tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, mogyorót és olajos magvat
 • A vizsgálat előtti napon ne fogyasszon alkoholt, szénsavas italokat és kerülje a dohányzást
 • A vizsgálat napján csak tiszta vízzel mosson fogat, ne használjon fogkrémet, szájvizet, rágógumit vagy cukorkát, mert ezek az anyagok mind befolyásolják a vizsgálat eredményét

A tesztet nem javasoljuk:

 • Kismamáknak és a szoptatás időszakában
 • 18 éven aluliaknak
 • Gyomorműtéten átesett személyeknek, akiknél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították
 • Bármely hatóanyaggal szembeni túlérzékenység esetén
 • Ha más gyomorfertőzés kockázata fennáll

A kilégzési teszteket kizárólag gasztroenterológiai szakorvosi javaslatra végezzük, így kérjük, ha ilyennel nem rendelkezik, a vizsgálatot megelőzően gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra foglaljon időpontot!

Árak
H2 kilégzési teszt (laktóz, laktulóz, fruktóz) 15 000 Ft
Szakorvosi szakvélemény kiállítása adóigazolási eljáráshoz (a kontrollvizsgálaton túl) 10 000 Ft

Veress Tünde

Szakápoló és gyógypedikűrös szakember


Már fiatal korom óta érdekel a pedikűr, de úgy alakult az életem, hogy egy hosszabb kitérő után kezdhettem csak el ezzel a szakmával foglalkozni. Napjaink rohanó világában megfeledkezünk a lábaink ápolásáról, pedig nemcsak jól ápolt kell, hogy legyen a lábunk, hanem egészséges és fájdalommentes is. Egészségügyi alap végzettségem kamatoztatni tudom ebben a szakmában is. A gyógypedikűrös által rendszeresen végzett kezelésekkel a problémák megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak. Az eredmény nem mindig gyors, így türelmet és együttműködést igényelhet, mind a vendég mind a szakember részéről.

Dr. Méhész Magdolna

Belgyógyász, gasztroenterológus,
foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Már 9 évesen, egy mandulaműtét alkalmával elhatároztam, hogy életemet a gyógyításnak, mások segítésének fogom szentelni. Évről évre az lendített előre, hogy a célom lebegett lelki szemeim előtt.

Nem is elégedtem meg az orvosi egyetem után egyetlen szakvizsgával, ezért még megcsináltam négyet. Hiszem, hogy a minél szélesebb körű szakmai tudás birtokában vagyok képes komplexen kezelni pácienseimet.

A MyDoctor Egészségprogram azért is áll közel a szívemhez, mert – ahogyan magam is – a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Empatikus ember lévén a pácienseimet értő figyelemmel hallgatom és igyekszem olyan tanácsokkal ellátni őket, amelyeket, ha megszívlelnek, életminőségükön és egészségi állapotukon is érzik a javulást.

Tanulmányok:
 • 1988 SOTE ÁOK Diploma
 • 1994 Belgyógyászat szakvizsga
 • 1997 Gasztroenterológia szakvizsga
 • 1998 Foglalkozás egészségügyi szakvizsga
 • 2001 Háziorvosi szakvizsga
 • 2011 Egészségbiztosítási szakvizsga

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!