Hogyan gyógyít egy egyszerű színes szalag?

Biztosan Te is láttad már a színes szalagokat a sportolókon – ezeket nevezzük kineziológiai tapasznak. Miért viselik? Milyen hatással vannak az izmokra? Hogyan érdemes használni ezeket? Most igyekszünk minden kérdésre válaszolni, ami a kineziológiai tapasszal kapcsolatban felmerülhet!

A kineziológiai tapasz (vagy kinesio tape) nem esztétikai, hanem terápiás célt szolgál; egy japán csontkovács, Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki az 1970-es években.

Tulajdonképpen egy rugalmas pamut anyagról van szó, ami méretre vágható és a bőrre ragasztható. Elsősorban az izmok és az ízületek támogatására, fájdalom- és gyulladáscsökkentésre, a véráramlás és a gyógyulási folyamatok gyorsítására használható.

 

Hogyan lehet ennyi pozitív hatása egy egyszerű színes szalagnak?

A megfelelően felragasztott tapasz – a felhelyezéstől függően – megtámasztja és meghúzza az izmokat, így kialakul a helyes tartás és működés. Hatással van az alatta lévő szövetekre, eltolja azokat, így szabályozza az izomfeszültséget és a keringésre is hatással van: fokozza a véráramlást ott, ahova felhelyezik.

Nagy előnye még, hogy használata kényelmes, szinte láthatatlan a ruha alatt – a legtöbb gyógyászati segédeszközzel ellentétben.

Ezen kívül a fizikoterápiás szakemberek munkáját is nagyban segíti, hiszen akkor is kezelni tudják a beteget, amikor nincs a rendelőben: a megfelelően felhelyezett tapasz 3-5 napig is kifejti jótékony hatását!

 

Azt, hogy a kineziológiai tapasz használata hatásos, kutatások is alátámasztják!

Hallottál már a késleltetett izomlázról (DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness)? Akkor beszélhetünk erről, amikor nem az edzést követő napon, hanem akár 3-4 nappal később jelentkezik az izomfájdalom és levertség, rossz közérzet kíséri, ráadásul napokig tarthat. Kutatások alapján az ilyenkor a fájdalmas területre helyezett kineziológiai tapasz csökkenti a fájdalmat és növeli a mozgástartományt.

Ezen kívül arra is van már tudományos megfigyelés, hogy fizikoterápiával együtt alkalmazva a kinezio tape csökkenti a duzzanatot, illetve ezzel együtt természetesen a fájdalmat is.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy probléma, panasz esetén a kineziológiai tapaszt más terápiákkal együtt, célzottan kell alkalmazni!

 

A kineziológiai tapasz felhelyezése

A kineziológiai tapaszt érdemes használni izomsérülések, ízületi és ínszalag sérülések, ödémák és műtét utáni rehabilitáció idején.

Jótékony hatását viszont kizárólag akkor tudja kifejteni, ha megfelelően van felhelyezve. Ellenkező esetben akár kárt is okozhat: duzzanatot, zsibbadást, illetve csökkentheti a mozgásteret.

Felhelyezésnél nagyon fontos, hogy a bőr tiszta, száraz és sérülésmentes legyen. A szalagot megfelelő méretűre kell vágni, a sarkait lekerekíteni és a kezünkkel kicsit felmelegíteni, mert akkor ragad fel jól. (A megfelelő méret azt jelenti, hogy például, ha feszíteni akarsz egy területet, akkor kicsit rövidebbre kell vágni.)

Fontos, hogy a tapasz rásimuljon a bőrre, nem lehet sem túl feszes, sem túl laza!

Attól függően, hogy milyen problémát és testrészt szeretnénk kezelni, a tapasz rétegezhető is. Például egymásra merőleges rétegzéssel keresztben és hosszában is támasztható az izom.

A színeknek is van jelentősége! A kék hűt, vagyis főleg fájdalomcsillapításra használják, a piros pedig az anyagcserét serkenti.

Azért is nagyon fontos, hogy szakember helyezze fel a szalagot, mert ő a fentiek mellett a kórelőzményekre is tud figyelni és komplexen tudja kezelni a problémát – akár más terápiás módszerekkel kiegészítve.

Ha szeretnél többet megtudni a kineziológiai tapasz használatáról, esetleg úgy érzed, szükséged van rá, akkor kérj időpontot fizioterápiás szakellátásunkra!

Itt fizio- és fizikoterápiás szakemberünk, reumatológus szakorvosunk és ortopéd-, traumatológus- és mozgásszervi rehabilitációs szakorvosunk áll rendelkezésedre!

https://mydoctoregeszsegkozpont.hu/fizioterapia/

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!