Kardiológia

A kardiológia a belgyógyászat egyik legfontosabb szakterülete, amely a szív- és érrendszer betegségeivel és gyógyításával foglalkozik. Elsősorban a szív – azon belül is a kamrák, pitvarok, szívbillentyűk, szívizom, szívburok – veleszületett és szerzett betegségeit, az érrendszer állapotát, a vérzsírok, a vérnyomás, a szívhangok és a szívritmus eltéréseit vizsgálja és kezeli, gyermekeknél pedig főként a veleszületett szívbetegségek diagnosztikája és gondozása fordul elő a kardiológiai szakrendeléseken. 

A szív-és érrendszert érintő kóros elváltozásokat gyakran tekintik civilizációs betegségeknek is, hiszen ezek kiváltó oka elsősorban főként a helytelen, mozgásszegény életmódban keresendő, de jelentős szerepet játszhat a kialakulásukban a dohányzás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, a túl magas vagy a túl alacsony vérnyomás, valamint a cukorbetegség is.

A szakrendelések elsődleges célja a rizikófaktorok csökkentése és lehetőség szerint a teljes kiküszöbölése mellett a gyors és pontos diagnózis felállítása és a betegségek hatékony kezelése, illetve akut esetekben az életveszély elhárítása. A kardiológiai konzultáción elsőként a beteg panaszainak és kórtörténetének megismerésére kerül sor, ezt követően pedig a nyugalmi és a terheléses EKG vizsgálat, a szívultrahang, a 24 órás vérnyomás valamint az EKG monitorozás segíti a diagnózis felállítását. Fontos a vérvizsgálat is, amelyből számos paraméter adhat visszajelzést a szóban forgó szervrendszer állapotáról. A szakvélemény felállítása után kollégáink egyeztetik a beteggel a terápiás javaslatot, valamint felhívják a figyelmet az esetlegesen felmerülő további kontrollvizsgálatok szükségességére és kérvényezhetik más szakterületek bevonását is a további betegségek felderítése vagy kizárása céljából.

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között találhatóak hazánkban, amelyek miatt körülbelül évente 60-70.000 embert veszíti életét, közülük körülbelül 30.000-en pedig infarktus miatt hunynak el.

A betegségek felismerése és gyógyítása mellett a prevenció is rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen a megelőzésben sokat segíthet az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, valamint a periodikus orvosi vizsgálat és állapotfelmérés is.

A magas vérnyomásnak valamint a szív-és érrendszeri betegségeknek most különösen fontos figyelmet szükséges szentelni, hiszen a koronavírus járvány miatt kiemelt rizikócsoportba tartoznak azok, akik ilyen jellegű alapbetegségekkel élnek együtt.

Vizsgálat
Kardiológiai szakvizsgálat 24 000 Ft
Kardiológiai szakvizsgálat szív ultrahang vizsgálattal 38 000 Ft
Teljeskörű kardiológia szakvizsgálat (szakvizsgálat, nyugalmi EKG, terheléses EKG, szív ultrahang) 55 000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat 19 000 Ft
Szív ultrahang vizsgálat 19 000 Ft
Nyugalmi EKG vizsgálat 5 000 Ft
Holter vizsgálat kiértékeléssel* 22 000 Ft
ABPM vizsgálat kiértékeléssel* 22 000 Ft
ABPM vizsgálat kiértékelés nélkül* 12 000 Ft
Vényírási díj* 3 000 Ft

* a megjelölt termékek önállóan nem, vagy csak szakorvosi indikációval ellátva értékesített szolgáltatások!

Dr. Pál Tamás

Kardiológus belgyógyász szakorvos

2012-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Orvosi tevékenységemet Budapesten a Szent János Kórház III. Belgyógyászati Osztályán kezdtem meg, majd 2014-től a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályán folytatom jelenleg is. 2018-ban belgyógyászatból, majd 2019-ben kardiológiából szereztem szakvizsgát, kiválóan megfelelt minősítésekkel.

Munkahelyem Budapest egyik vezető kardiológiai centruma, mely jelentős betegszámmal dolgozik éves szinten. Munkám során elsősorban kardiológiai betegekkel foglalkozom azonban a cardiovascularis megbetegedések széles palettája révén lehetőségem nyílt számos belgyógyászati társzakma munkájába belelátni és az aktuális kezelési stratégiákat megismerni. Betegeimet és problémáikat a belgyógyászati diagnosztika alapelvének megfelelően holisztikusan szemlélem, hiszen minden állapot, kórkép és szervi eltérés összefügg a többivel, a betegség kezelése befolyásolja a páciens szervezetének egészét. Szakmámon belül fő érdeklődési területem a krónikus szívelégtelen betegek gondozása, illetve echocardiographiás vizsgálatok végzése.

Szakmai tapasztalat:

2012-2014: Szent János Kórház III. Belgyógyászati Osztály

2014-től jelenleg is: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztály

Végzettségek:

2012: Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar

2018: Budapest, Semmelweis Egyetem: belgyógyász szakorvosi képesítés

2019: Budapest, Semmelweis Egyetem: kardiológus szakorvosi képesítés

Nyelvtudás:

angol középfok, C típus (2004)

angol szakmai felsőfok, C típus (2011)

német középfok, C típus (2013)

Tagságok:

Magyar Orvosi Kamara

Magyar Kardiológusok Társasága

European Society of Cardiology

Moldován Katalin

Szakápoló

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!