Mostál ma már fogat?

Ne hanyagold el, mert komoly következményekkel járhat! 

Egy korábbi kutatás szerint hazánkban évente átlagosan egy tubus fogkrém és fél fogkefe jut egy főre. Ez nyilván borzasztóan kevés, ha azt nézzük, hogy 2-3 havonta fogkefét kellene cserélnünk és alkalmanként 2-4 percig kellene fogat mosnunk.

Ennek megvan a következménye is: Magyarország nem áll az EU élvonalában, ha a szájhigiéniáról van szó. (A 60 éven felüli lakosság kb. fele fogatlan…) Ráadásul az emberek túlnyomó többsége fél a fogorvostól, ezért nemhogy éves szűrővizsgálaton nem vesz részt, de csak akkor kér segítséget, amikor már szinte elviselhetetlen a fájdalom és nem hatnak a gyógyszerek. Ami persze óriási probléma, hiszen ez számos, akár súlyos betegségnek is megágyaz.

 

Nézzük a leggyakoribb fogápolási hibákat, amik közül legalább egyet valószínűleg Te is elkövetsz!

 

  • rendszertelenül és nem elég alaposan mosol fogat
  • nem a helyes technikával mosol fogat
  • nem használsz fogselymet
  • nem cserélsz elég időközönként fogkefét
  • fogmosás előtt/után közvetlenül eszel, iszol
  • nem mész el rendszeresen a fogorvoshoz

 

Hogyan néz ki a megfelelő fogápolási rutin?

 

Naponta háromszor, legalább 2-4 percig kellene fogat mosnod, a helyes technikával, azaz körkörös mozdulatokkal. Fogmosás után jöhet a fogselyem, ami azért fontos, hogy a fogak közé ragadt ételmaradéktól is megszabadulj, így elkerülheted a szuvasodást.

 

A fogkefédet legalább 3 havonta cseréld, de ha beteg voltál, akkor utána is ajánlott.

 

A fogmosást időzítsd úgy, hogy étkezések előtt vagy után legalább 30 perc elteljen. Miért van erre szükség? Evéskor savas közeg alakul ki a szánkban, ezért a fogzománc ilyenkor sérülékenyebb, így fogmosással kárt tehetsz benne.

 

És ami még nagyon fontos, hogy legalább évente vegyél részt fogászati szűrővizsgálaton akkor is, ha tünetmentes vagy.

 

Milyen következményekkel jár, ha nem tartod be ezt a néhány egyszerű szabályt?

 

Az érzékeny fog, a vérző íny, a rossz lehelet és a fogkő a leggyakoribb tünetek. Ezek kezdetben inkább kellemetlenségek, fokozatosan alakulhatnak súlyos problémává.

 

És itt nem arról van szó, hogy esetleg be kell tömni vagy ki kell húzni egy fogad. Ennél sokkal komolyabb következményekkel is számolhatsz, amiknek aztán a kezelése is jóval bonyolultabb és költségesebb.

 

Milyen súlyos következményekkel járhat a rossz szájhigiénia?

 

Ha valaki nem fordít megfelelő figyelmet fogai ápolására, azzal rengeteg baktériumnak nyújt táptalajt a szájában. Ráadásul ezek elszaporodása – amellett, hogy legyengült immunrendszerhez vezet – , akár szívbetegséget is okozhat. Hiszen a szájból baktériumok juthatnak a véráramba, így a szívbe is.

 

A rossz szájhigiénia és a rák – elsősorban a hasnyálmirigyrák – kialakulása között is van kapcsolat. A vérző íny gyulladásra utal, ami általában elhúzódik és ez rákkeltő anyag termelődéséhez vezethet a szervezetben.

 

De a gyulladás az inzulinszintre is hat, így a rossz szájhigiéniával a diabétesz is kapcsolatba hozható. Sőt, kutatások alapján úgy tűnik, hogy az Alzheimer kór is.

 

Ezeken kívül terhesség esetén fokozott figyelmet kell fordítani a fogak ápolására, hiszen az ilyenkor fellépő hormonális változások okozhatnak fogágybetegséget, ami kezeletlenül lehetővé teszi a baktériumoknak a véráramba kerülést. Ez utána hatással lehet a magzatra is.

 

Fogorvos? Csak őt ne…

 

A rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontossága tehát egyértelmű. A fogorvosi kezeléstől való félelem mégis óriási visszatartó erő. Pedig egy jól felszerelt fogorvosi rendelőben, képzett szakember kezei között ettől nem kell tartani.

 

Egészségközpontunk a Dentaland Fogászattal együttműködve nyújtja fogászati szolgáltatását, ahol a hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberek számára kiemelten fontos, hogy a fogászati kezelés ne rossz élmény legyen, hanem a páciens biztonságban érezze magát, tudva, hogy a legjobb kezekben van.

 

Erre jelent garanciát, hogy pácienseik 96,7%-a tovább ajánlja őket.

 

Vegyél részt tehát rendszeresen fogászati szűrővizsgálaton, hogy elkerüld a komolyabb következményeket! Foglalj időpontot a Dentaland Fogászaton és távozz szép és egészséges mosollyal a kezelésekről!

Bővebb információt itt találsz: https://dentaland.hu

Forrás:

https://merjmosolyogni.hu/
https://www.tcdmadison.com/

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!