Segítség, nem beszél a gyerekem!

A beszédfejlődés elképesztően sok területre hatással van, ezért ha gyermekednél lemaradást tapasztalsz, érdemes szakemberhez fordulni.

Hiszen ha gyermeked beszédfejlődése elmarad a kortársaitól, akkor nehezebben teremt kapcsolatot, gondjai lehetnek az iskolakezdéssel, kudarcok sorozata érheti a tanulásban, ami teljesen elveheti a kedvét a további erőfeszítésektől – vagyis látható, hogy ennek hosszú távú következményei vannak! Ezért szülőként kötelességed foglalkozni a témával!

 

Mi tehetsz gyermeked beszédfejlődéséért?

Kutatások alapján egyértelmű, hogy minél többet beszélsz és olvasol gyermekednek, annál nagyobb lesz a szókincse. Használj egyszerű, könnyen kiejthető szavakat és ismételd meg többször, hogy beépüljön a szókincsébe. Viszont ne “vizsgáztasd” a gyereket “ez mi?” kérdésekkel, mert nyomás alatt a beszédtanulás lassulhat.

Legyen ez a folyamat inkább játékos, könnyed! Türelmesen várd meg, mit szeretne mondani, ne fejezd be helyette a szavakat, mondatokat! Ha esetleg valamit rosszul ejtett ki, nem a megfelelő szót használta, akkor ismételd meg helyesen! Soha ne kritizáld a kiejtését, szóhasználatát! Ne vedd el a kedvét, inkább dicsérd meg az erőfeszítéseiért!

A mesék és beszélgetések mellett a zenehallgatás, éneklés is segíti a beszédfejlődést. Sőt, a beszéd mellett a ritmusérzékre is kiváló hatással van.

Mi a helyzet a TV-vel, a számítógéppel? Ugyan vannak műsorok, amik hasznosak lehetnek a beszédfejlődés szempontjából, de 2 éves kor alatt nem ajánlott a TV elé ültetni a gyerekeket (sőt, utána is minél kevesebb időre). Sokan azt hiszik, hogy TV nézés közben is sok új szót hallanak a gyerekek és így tanulhatnak, de ilyenkor nincsen interakció, nem kapnak a gyerekek semmilyen visszajelzést, csak passzívan figyelnek.

Emellett az sem jó, ha a beszélgetések alatt a háttérben szól a TV, mert az elvonhatja a figyelmüket, nem jól értik, nem pontosan hallják, amit mondunk. Nem csak kifejezetten a szavak helyességéről van szó, hanem a mondatok, a nyelv ritmusáról is!

 

A beszédfejlődés szakaszai

Az, hogy egy gyerek mikor kezd el beszélni, változó. Általában 1 éves kor előtt már egyszerűbb szavakat (anya, apa) használnak, 2 éves kor körül pedig ~40-50 szavas szókinccsel rendelkeznek és ezekből rövid szókapcsolatokat tudnak formálnak.

Ez 2-3 éves korra 4-5 szavas mondatokra bővül és a gyakran látott tárgyakat is felismerik, névmásokat, esetleg többes számot kezdenek használni. Ilyenkor már általában egy idegen is jól érti, mit szeretne a gyermek.

3-5 éves kortól kezd hosszabbá, komplexebbé válni a beszélgetés és 5 éves kor körül nyelvtanilag helyessé.

Ahogy a fenti hosszú időintervallumokból is látszik, nincs egységes recept arra nézve, mi a “normális”! Ha a Te gyermekednél nem pontosan így történik minden, nem kell megrémülni!

 

Mikor szükséges szakemberhez fordulni?

Van néhány mérföldkő a beszédfejlődésben, amit érdemes figyelni és ha ezekhez képest nagy lemaradást tapasztalsz, akkor szakemberhez fordulni. Ezek a következők:

  • ha gyermeked 1 éves korára nem próbál kommunikálni veled – például akkor sem, amikor szüksége van valamire
  • ha másfél évesen inkább gesztikulál, mint hangokat ad ki és nem érti meg az egyszerű kéréseidet
  • ha 2 éves korára nem kezd el egyszerű szavakat kombinálni és csak imitálja a beszédet, nem mondja ki a szavakat, kifejezéseket spontán, csak néhány szót ismételget.

Ilyenkor a háttérben akár hallásprobléma vagy valamilyen gyulladás is állhat.

 

Mikor kell logopédushoz fordulni?

A logopédus a beszéd, a hangképzés és a nyelés, valamint a kommunikáció zavaraival foglalkozó szakember és a MyDoctor Egészségközpontban már 4 éves kortól várjuk a kicsiket terápiára.

 

Mikor érdemes időpontot foglalnod konzultációra?

Ha úgy érzed, gyermekednek segítségre van szüksége, mert beszéd- és nyelvi fejlődése nem halad megfelelően. Erre utal, ha például nehezen érti meg a felolvasott mesét, sokszor nem emlékszik, nem tudja elmondani, mi történt vele, nehezen fejezi ki magát, rosszul ejti ki a szavakat.

Ilyenkor sok szülőben van szorongás, hogy mi van, ha csak túlaggódja a dolgot és nincs is semmi gond. Ez teljesen érthető aggodalom, hiszen nem vagy szakember és ezért is érdemes felkeresni a logopédust. Vesztenivalód nincsen, hiszen ez nem egy fájdalmas beavatkozás, gyermeked inkább játéknak fogja majd fel és ha kiderül, hogy nincs gond, a logopédus abban az esetben is sok hasznos tanáccsal tud ellátni.

Mivel a megfelelő beszéd az iskolai teljesítményt is nagymértékben befolyásolja, iskolakezdés előtt is érdemes logopédushoz fordulni vagy ha gyermeked nem jól teljesít az iskolában – ilyenkor lehet, hogy diszlexia vagy diszgráfia áll a háttérben.

Ezen kívül pöszeség, artikulációs problémák, dadogás és hadarás esetén is segíthet a logopédus.

 

Hogyan zajlik egy logopédiai tanácsadás gyerekek esetén?

Első alkalommal a logopédus állapotfelmérést végez, ezt gyerekek esetén játékosan teszi, hiszen ilyenkor alakítja ki a bizalmat, ami a későbbi terápia alapját jelenti. Második alkalommal történik a diagnosztika – ha szükség van rá, akkor társszakmák bevonásával. A tényleges terápia pedig a harmadik alkalomtól indul (ugyancsak játékosan, például tükör előtti szájmozgás gyakorlásával, mozgással egybekötött hangfelismeréssel, verstanulással, mondatformálással).

Logopédia szakrendelésünkre természetesen felnőttek is bejelentkezhetnek! A szakrendelésről itt olvashatsz bővebben, illetve időpontot is itt tudsz foglalni: https://mydoctoregeszsegkozpont.hu/logopedia/

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!