Szemészet

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, a vizsgálatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek miatt külső helyszínen végezzük partnercégünkkel együttműködve. Célunk az, hogy a járóbeteg szakellátásainkat teljeskörűen tudjuk biztosítani, ezért a nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és precíz Premium Vision optikával és szemészettel kötöttünk együttműködést pácienseink ellátása érdekében. A Premium Vision jóvoltából teljeskörű szemészeti vizsgálati palettát tudunk biztosítani.

Szemvizsgálat

Látásunk rendszeres, – legalább évente egyszeri – ellenőriztetése legalább olyan fontos, mint a különböző betegségeket megelőző szűrővizsgálatok. Különösképp, mivel a látásromlás nem jár fájdalommal, különösebb panasszal, általában viszonylag lassan kialakuló folyamat.

Gyakran csak a szemvizsgálat során szembesülünk vele, hogy mennyivel jobban is láthatnánk.

Hogy működik a szemvizsgálat és a szemüvegfelírás?

Objektív és szubjektív látásvizsgálat eredményei alapján pontos meghatározásra kerül, hogy milyen dioptriájú lencsékre lesz szüksége páciensünknek. Az új szemüveglencsékre a szemvizsgálatkor kapott információk és a páciens korábbi tapasztalatai, valamint egyedi igényei alapján adunk ajánlatot.

Hogy történik a szemfenékvizsgálat?

A legfontosabb vizsgálati módszer, amelynél a szem belsejét és a szemfenék állapotát tisztázó szemtükrözés történik. A szemfenéki erek eltérései alapján az egész szervezet kisérhálózatának állapotára lehet következtetni cukorbetegség, magas vérnyomás, általános érelmeszesedés esetén.

A szemfenék vizsgálat minden szemészeti panasz esetén indokolt, különösen fontos lehet, ha

 • a beteg szemfájdalmat érez
 • a látásélességében (rövid és távollátásban) változás következik be
 • mással nem magyarázható fejfájása van
 • agynyomás fokozódás gyanúja áll fenn (elsősorban daganat vagy agyér keringési zavar miatt)

Hogy zajlik a szürkehályog szűrés?

A szürkehályog jellemzően idős korban alakul ki, és általában a szemlencse maradandó elhomályosulásához vezet. Eredete többféle lehet, előfordulhat sérülésből eredő vagy veleszületett hajlam eredményeképpen kialakuló, illetve fizikai vagy kémiai behatások miatt megjelenő szürkehályog is.

A páciensek úgy érzékelik a tünetek első megjelenésekor, mintha homályos ablakon keresztül látnák a világot, a színeket egyre fakóbbnak látják, szürkületkor egyre rosszabbul látnak. Egyre nagyobb dioptriájú szemüveget igényelnek, akár kettős látás, erős fény hatására káprázás jelentkezhet. A szakértői diagnózis felállítása ugyanakkor nagyon fontos, mert ezen tünetek más típusú szembetegség jelenlétét is jelezhetik. A pontos diagnózis és a további teendők tehát csakis látásvizsgálat útján határozhatóak meg.

Mit kell tudni a Zöldhályog (Glaucoma) szűrésről?

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, ám kezelhető betegség, így ma már megelőzhető az általa okozott látásromlás, vakság is, ha időben azonosítják. A probléma korai felismerése kulcsfontosságú, a modern technológia által pedig, számítógépes látásvizsgálataink útján akár minimális kis elváltozások esetén is képesek vagyunk felismerni a betegséget.

A zöldhályog a negyven év feletti korosztály mintegy két százalékát érinti. Gyakran előfordul, hogy a családon belül halmozottan jelentkezik, ezért érdemes a betegek családtagjait is mielőbb alapos látásvizsgálatnak alávetni.

Azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők, érdemes kiemelten figyelniük esetleges látással kapcsolatos panaszaikra:

 • emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat,
 • családtagok körében előforduló zöldhályog,
 • idősebb életkor.

Az általános betegségek vagy rizikófaktorok szintén hajlamosíthatnak szürkehályogra:

 • érszűkület
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • dohányzás és alkoholfogyasztás.

Látótér vizsgálat

Ha az ember mozdulatlan szemmel előre néz, élesen látja a fixált tárgyat. E körül is nagyon sok mindent észlelünk, anélkül, hogy a szemünket más irányba mozdítanánk. Ezt az egész észlelt területet nevezzük látótérnek.

Megkülönböztetünk egyszemes (amit csak egy szemmel látunk) látóteret és kétszemes látóteret. A középső részen, centrálisan a két szem látótere fedi egymást. Ilyen a mi térlátásunk.

A látótér

A látótér jelzi a glaukómás károsodást. A látótér kiesések kezdetben gyakran a külső részeken (periféria) alakulhatnak ki, de felléphetnek a látótér centrumához közel is. Ennek az eseménynek a felismerése a beteg számára szinte lehetetlen, különösen, ha ezek a folyamatok lassan lépnek fel.

A centrális látótérkiesésnél a két szem egybeeső látótérrészei miatt az a veszély áll fenn, hogy az egyik szem látótérkiesését a másik szem kompenzálja, ezért a beteg észre sem veszi a károsodást.

A glaukómás károsodások tovább haladnak előre, észrevétlenül, addig amíg mindkét szemen ugyanaz a látótér terület ki nem esik. Hogy a látótér kieséseket kellő időben felismerhessük és ennek további alakulása követhető legyen, egy nagyon fontos készülék a látótérvizsgáló (periméter) áll rendelkezésünkre.

A glaucomás beteg szemorvosi gondozást igényel:

 • szükséges a szemnyomás gyógyszeres beállítása
 • fontos a rendszeres ellenőrzés, a computeres látótér vizsgálat
 • a szemfenék vizsgálat mellett a belgyógyászati kockázati tényezőket is figyelni kell.

A zöldhályog olyan krónikus, lassú lefolyású betegség, melynek során a látóidegrostok száma folyamatosan csökken. Az idegrostok pusztulása a látótér beszűkülését és a látás maradandó károsodását okozza. A glaucómás páciensek rendszeres szemorvosi ellenőrzésének célja, hogy segítsük a szem funkcióit megőrizni. Csak az időben elkezdett és megfelelő terápia óvhatja meg a látást. A betegség lefolyásában a belgyógyászati kockázati tényezőket is figyelni kell.

Hogyan történik a látótér vizsgálat?

A fájdalommentes látótér vizsgálat során feltérképezzük az egyén látóterét külön-külön a két szemen. A látótérvizsgáló (periméter) készülék használata során a beteg egy nagy félgömb előtt ül, és a vizsgált szeme pontosan a félkör közepére néz. A fejet az áll és a homlok támasszal rögzítjük. A tekintetet a félgömb közepén lévő jelre kell fixálni. A félgömb belsejében különböző helyeken kis fénypontok jelennek meg, amelynek feltűnését a beteg egy kapcsoló megnyomásával jelzi.

A korábbi készülékeken a kis fényfoltot az orvos mechanikusan mozgatta, a modern perimétereken a computer szabályozza a fénypontok megjelenését, és regisztrálja a beteg visszajelzését. A periméter segítségével felfedezhetjük a látótérkiesést és annak nagyságát.

Kérdés esetén, illetve időpontfoglaláshoz kérjük, keressen bennünket bizalommal!

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!