Szomjad helyett igyál a veséd egészségéért!

Általánosan elmondható, hogy az emberek többsége sajnos csak nagyon kevés folyadékot iszik naponta az általában javasolt napi 2-3 liter víz helyett, pedig egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk szervezetünk, köztük a veséink egészségének megőrzéséért. Az alábbi írásunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a víz fogyasztás fontosságára, na de miért is?

A vérképződéstől az anyagcseréig számos életfunkció normál működése érdekében gondoskodunk kell a megfelelő folyadékbevitelről.

Fontos megemlíteni, hogy az elégtelen folyadékbevitel tünetei a fáradékonyság, fejfájás, szájszárazság, nyáltermelés csökkenése. Ezek mind olyan jelek, amik napi szinten jeleznek nekünk.

Később, amikor ezt nem vagyunk hajlandók észre venni és tartósan kevés folyadékkal látjuk el, illetve nem megfelelően látjuk el a szervezetet folyadékkal, jönnek létre a szerveink elváltozásai, megbetegedései: ez hatással van a szívre és a keringési rendszerünkre, valamint befolyásolja az anyagcserénket, előkészítve az utat krónikus betegségek kialakulásához, mint például a magas vérnyomás, a vesebetegség, a diabétesz, ízületi fájdalmak, emésztési problémák, de sorolhatnánk sz összes szervet és szervrendszert.

Mi történik megfelelő hidratáció nélkül például a vesénkkel hosszú távon?

Míg a megelőzés és a nem megfelelő veseműködés kezdeti szakaszában a fokozott folyadékbevitel hangsúlyos, addig a kialakult veseelégtelenség késői stádiumába ez a szabály megfordul, mert a vese már nem képes kiválasztani a számára megfelelő mennyiségű folyadékot és ami korábban normálisnak mondható mennyiség volt később ártalmas lehet.

Gyakran a beszűkült veseműködés sokáig tünetmentes és ebben rejtőzik a legnagyobb veszélye. A legtöbb esetben a kialakult veseelégtelenséget csak akkor ismerik fel, amikor magas vérnyomás, gyengeség, fáradékonyság miatt készül egy labor és kiderül, hogy a vesékben kialakult elváltozások már visszafordíthatatlanok. Legfőbb kiválasztó szerveink már képtelenek ellátni feladataikat, így leállnak és azonnali dialízisre lesz szükség.

 Sajnos ez napjainkban egyre több embert érint, ezért a szakorvosok az időben történő felismerésének fontosságára évről évre a vese világnapja keretében hívják fel világszerte a figyelmet.

Ma hazánkban a jelenlegi statisztikák szerint minden 10. embert érint valamilyen szintű veseműködési zavar és több mint 7000 páciens szorul művesekezelésre. A betegség első intő jele lehet a bőrviszketés, nehézlégzés, fejfájás a hírtelen fogyás, vagy a hányás gyakori megjelenése is.

A nehéz észrevehetősége miatt kiemelten fontos a vesefunkciók rendszeres felülvizsgálata, mivel a kialakult vesebetegségek progressziója lelassítható, de legfőképpen megelőzhető kellő odafigyeléssel.

A vesénk működésének hatékonyságát laborvizsgálattal és vizeletvizsgálattal könnyen ellenőrizni lehet, melyre egészségközpontunkban speciálisan vesefunkciós laborvizsgálati csomagunk elvégzése nyújthat iránymutatást.

Fontos hangsúlyozni, hogy nagyon kevesen figyelnek oda a megfelelő hidratációra és csak akkor isznak, ha már szomjasak. Azonban ezt a pillanatot nem érdemes megvárni, mert ekkorra a szervezetünk már folyadékhiányban szenved.

Összességében elmondható, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű hidratáció, valamint évente egyszer elvégzett laborvizsgálat mellett hosszútávon biztosíthatjuk szervezetünk normál működését így megőrizve egészségünk nyújtotta szabadságát.

Visszahívást kérek
+
Hívjanak!